9.2/10 op basis van 320 reviews

Over de Johannesburg – Kaapstad selfdrive

Bij deze reis doorkruist u het veelzijdige Zuid-Afrika met een 4×4 auto en een daktent. Op avontuurlijke wijze dit bijzondere land ontdekken. U reist van Johannesburg naar het Kruger Park, eSwatini, de Indische Oceaan kust, Hluhluwe-iMfolozi National Park via o.a. Graaff-Reinet, Knysna over de Gardenroute naar Kaapstad.

In deze reis worden wildparken met game drives gecombineerd met prachtige bergen en heuvellandschappen. De kustplaatsen aan de Indische Oceaan kust en langs de Gardenroute hebben weer een heel ander soort charme. De laatste dagen van de reis bezoekt u het veelzijdige Kaapstad. In deze reis ziet u het allemaal, de ongelooflijke verscheidenheid van Zuid-Afrika!

Deze 30-daagse reis is een van de meest veelzijdige rondreizen die u kunt maken. Van bijzondere safaridieren in Kruger National Park tot imposante bergen in eSwatini en van de kliffen bij de Garden Route tot de halfwoestijn bij Graaff-Reinet. Dit alles met een sterke 4×4 wagen die ook de onverharde bergpassen goed doorkomt. De reis wordt van tijd tot tijd afgewisseld met comfortabele B&B’s of chalets. Zo kunt u het avontuur af en toe inwisselen

De reis is beschikbaar voor 2 tot 4 personen per auto. De prijs voor 5 personen of meer is op aanvraag en afhankelijk van de mogelijkheden.

Voordelen van Selfdrive4x4 pakketreizen

 • Wij bieden u professioneel safari reisadvies en support
 • De reisroute is perfect uitgestippeld met optimale reisafstanden
 • De complete verzekering voor het eigen risico via de Europeesche en inclusief dekking voor door verhuurder uitgesloten schades zoals glas, banden en off-road is optioneel
 • Een bandenspanningsmeter & 12 volt USB splitter zijn inbegrepen.
 • De GPS met Tracks4Africa software en alle 4×4 waypoints voor uw reis is inbegrepen zodat u altijd uw bestemming weet te vinden.
 • Een Lonely Planet reisgids en duidelijke Reise Know-How kaart(en)
Drakensbergen
Tafelberg Zuid-Afrika Blauwberg strand

Dagschema

 • 1: Johannesburg/Pretoria
 • 2: Graskop
 • 3: Swadini
 • 4: Kruger Park (Letaba)
 • 5: Kruger Park (Satara)
 • 6: Kruger Park (Lower Sabie)
 • 7: Hlane National Park (eSwatini)
 • 8: Hlane National Park (eSwatini)
 • 9: St. Lucia (Zuid-Afrika)
 • 10: iSimangaliso Wetlands
 • 11: Hluhluwe-iMfolozi National Park
 • 12: Hluhluwe-iMfolozi National Park
 • 13: Durban
 • 14: Port St. Johns/Silaka
 • 15: Chintsa (Wildcoast)
 • 16: Chintsa
 • 17: Addo Elephant Park
 • 18: Addo Elephant Park
 • 19: Mountain Zebra National Park
 • 20: Graaff-Reinet (Camdeboo)
 • 21: Tsitsikamma National Park
 • 22: Knysna
 • 23: Knysna
 • 24: Mosselbaai
 • 25: Mosselbaai
 • 26: Stellenbosch
 • 27: Kaapstad
 • 28: Kaapstad
 • 29: Kaapstad
 • 30: Terugvlucht
house icon white 12 nachten chalet, safaritent of B&B
tipi tent icon white 17 nachten kamperen
car icon white 30 dagen 4x4 autohuur

Route en dagschema

30dagen
1

Dag 1: Johannesburg/Pretoria

De eerste dag van de reis, aankomst in Johannesburg. Tijdstip van aankomst is afhankelijk van de vlucht; de KLM komt aan in de avond, alle andere maatschappijen vliegen ’s nachts. Wanneer u in de ochtend aankomt, kunt u vandaag gelijk de huurauto ophalen en naar Somabula Nature Reserve rijden. Komt u ’s avonds aan, dan is de eerste overnachting van deze reis in een B&B en kunt u de volgende ochtend kunt de huurauto ophalen bij de verhuurder. U verblijft bij Somabula Nature Reserve.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 80 km.

2

Dag 2: Graskop

Vanaf de hoogvlakte in Gauteng gaat u richting de Panoramaroute in het oosten van Zuid-Afrika. De eerste uren rijdt u goed door over de snelweg. Na een paar uur rijden kunt u stoppen bij Milly’s Restaurant (ter hoogte van eNtokozweni) waar u aan het water kunt genieten van een lekkere lunch. Later op de dag komt u in de buurt van de Panoramaroute met prachtige uitzichten en smallere bergwegen. U kunt stoppen in het pittoreske Pilgrim’s Rest waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Vanaf de accommodatie kijkt u uit op de indrukwekkende Graskopkloof. U verblijft bij Panorama View Restcamp.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 410 km.

3

Dag 3: Swadini

Deze dag staat volledig in het teken van het ontdekken van de fameuze Panoramaroute. God’s Window, Bourke’s Potholes & Blyde River Canyon. De grootste (groene) canyon ter wereld.  Neem de tijd voor de route want de uitzichtpunten zijn schitterend. Ook het laatste stuk naar Swadini Forever Resort en het Blyde River Canyon Nature Reserve is een prachtige route. Aan het eind van deze dag wacht u de warme thermale bronnen van Swadini. U verblijft bij Forever Swadini Resort.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 170 km.

4

Dag 4: Kruger Park (Letaba)

Na het zien van de prachtige vergezichten op de panoramaroute staat het uitgestrekte Kruger National Park op het programma. U gaat verblijven in vier verschillende camps waardoor u een groot deel van het wildpark kunt verkennen. U maakt game drives met de eigen 4×4 auto en u kunt optioneel gebruik maken van de georganiseerde activiteiten van de SANparks. Zij bieden onder andere wandelingen met ranger en night drives aan. Bij deze laatste wordt er in het donker gereden en heeft u de kans bijzondere nachtdieren te zien. Het eerste camp is Letaba Restcamp.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 170 km.

5

Dag 5: Kruger Park (Satara)

Een tweede dag in de Kruger Wildtuin. U reist naar het zuiden en naar het volgende camp: Satara Restcamp. U bent compleet vrij uw eigen route en tempo te kiezen. Wel is het aan te raden een lunchstop te maken in Olifants Restcamp met haar mooie uitzicht. Het rijden in het Kruger Park is een grote game drive en met een beetje geluk heeft u nu al de complete Big Five gezien!

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 90 km.

6

Dag 6: Kruger Park (Lower Sabie)

Op deze derde dag in het Krugerpark is Lower Sabie Restcamp in het zuidelijke gedeelte van het park uw bestemming. De Sabie en Sand rivieren brengen mooie vegetatie met zich mee. Deze regio is weliswaar wat meer toeristisch maar zeer rijk aan wildlife.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 100 km.

7

Dag 7: Hlane National Park (eSwatini)

Na het Kruger National Park steekt u vandaag de grens over naar het kleine en uiterst vriendelijke Koninkrijk van eSwatini. Hlane Park staat bekend om haar vele neushoorns. Vanaf het restcamp heeft u uitzicht op de waterput waar deze dieren vaak ’s avonds komen drinken. U verblijft bij Ndlovu Campsite.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 160 km.

8

Dag 8: Hlane National Park (eSwatini)

Nog een nacht bij Ndlovu Campsite. Een volledige dag vrij te besteden in Hlane National Park in eSwatini. Game drives en guided game walks zijn voorbeelden van activiteiten die u hier kunt ondernemen.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: rustdag.

9

Dag 9: St. Lucia (Zuid-Afrika)

Vandaag gaat u op weg naar de mooie kust van KwaZulu-Natal en dit toeristische plaatsje. Uitgestrekte stranden zover het oog reikt. Vanuit St. Lucia is een bootsafari een echte aanrader om de vele hippo’s en krokodillen van heel dichtbij te zien. U verblijft bij Sugar Loaf Campsite.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand 300 km.

10

Dag 10: iSimangaliso Wetlands

U vindt hier unieke flora en fauna en vaak versperren neushoorns u de weg. De campsite van Cape Vidal ligt direct aan het strand. De route naar Cape Vidal is prachtig. Neem hiervoor de tijd en stop af en toe bij een uitzichtpunt. Bij de campsite is alleen een basic winkel. We raden aan proviand in te slaan in St. Lucia voor u vertrekt naar Cape Vidal.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 40 km.

11

Dag 11: Hluhluwe-iMfolozi National Park

Vanaf de Indische Oceaan reist u met uw 4×4 auto terug naar het westen, landinwaarts. De volgende stop is het landschappelijk zeer mooie Hluhluwe-iMfolozi National Park. Dit wildpark is bekend om zijn grote populatie (zwarte) neushoorns. Met een beetje geluk zult u er een flink aantal te zien krijgen. Ook is het hier goed mogelijk de Big Five te spotten. U overnacht in een self-catering safaritent bij iMfolozi Mpila Camp.

Accommodatie: self-catering safaritent. Reisafstand: 110 km.

12

Dag 12: Hluhluwe-iMfolozi National Park

Nog een nacht bij iMfolozi Mpila Camp. Een vrije dag om op uw gemak dit prachtige wildpark te bekijken. Plan de lunchstop in Hilltop Camp!

Accommodatie: self-catering safaritent. Reisafstand: rustdag.

13

Dag 13: Durban

Na de wildparken en natuur reist u vandaag door naar Umdloti , een buitenwijk van Durban. In Umdloti zijn een aantal leuke restaurantjes en u logeert in een B&B aan het strand met eindeloos uitzicht over zee. Geniet van het strand of ga Durban in. U verblijft bij Greenfire Lodge Dolphin Coast.

Accommodatie: B&B. Reisafstand: 235 km.

14

Dag 14: Port St. Johns/Silaka

Vandaag rijdt u naar Silaka Nature Reserve. Dit is de eerste stop in het Wildcoast gebied. In silaka vindt u afgelegen stranden en dichtbegroeide bossen. Er is hier een korte hike langs de kust tussen de bomen door die zeker de moeite waard is. Vraag hiernaar bij de receptie. U verblijft bij Silaka Chalets.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 400 km.

15

Dag 15: Chintsa (Wildcoast)

Via het binnenland rijdt u vandaag naar de tweede stop aan de Wildcoast. In Chintsa kunnen veel buitenactiviteiten worden gedaan. De zee is ideaal voor surfen en u kunt hier paardrijden, mountainbiken of wandelen. U verblijft bij Buccanneers.

Accommodatie: lodge. Reisafstand: 500 km.

16

Dag 16: Chintsa

Een tweede nacht bij Buccanneers. Geniet van de vele activiteiten die u kunt ondernemen in Chintsa. De zee is ideaal voor surfen en u kunt hier paardrijden, mountainbiken of wandelen.

Accommodatie: lodge. Reisafstand: rustdag.

17

Dag 17: Addo Elephant Park

Vandaag rijdt u naar Addo Elephant Park. Een lange route. U kunt bijvoorbeeld een lunchstop houden in Grahamstad. U komt in de middag aan in Addo Elephant Park. Een groot wildpark met onder andere grote troepen olifanten, neushoorns, leeuwen en zebra’s. Addo Elephant Restcamp is de eindbestemming.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 300 km.

18

Dag 18: Addo Elephant Park

Nog een nacht bij Addo Elephant Restcamp en een volledige dag om Addo Elephant Park te ervaren. Het park leent zich door zijn omvang en de grote olifanten goed om zelf een game drive te maken.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: rustdag.

19

Dag 19: Mountain Zebra National Park

Na nog een laatste morning game drive en een kopje koffie in het maincamp is het tijd om richting Mountain Zebra National Park te gaan rijden. Onderweg kunt u stoppen in Cradock voor lunch bij True Living. Een gezellige lunchplek met een mooie binnentuin en een klein woonwinkeltje. ’s Middags rijdt u richting de vlaktes en bergen van Mountain Zebra National Park. Na de ingang van het park is het nog ongeveer 25 minuten rijden naar de mooi gelegen chalets van Mountain Zebra Restcamp.

Accommodatie: Chalet. Reisafstand: 240 km.

20

Dag 20: Graaff-Reinet (Camdeboo)

In Mountain Zebra National Park kunt u ’s ochtends mee op de cheetah trekking. Hierbij gaat u met de ranger te voet op zoek naar de cheetah en kunt u tot een paar meter dichtbij deze dieren komen. Een bijzondere ervaring! De trekking kan lang duren dus het is aan te raden daarna gelijk richting Graaff-Reinet en Camdeboo te gaan rijden. Graaff-Reinet is opgericht in 1786 en een bezoek op zichzelf al waard. Tevens kunt u zich vergapen aan de meest fantastische vergezichten in de ‘Valley of Desolation’. U verblijft bij Nqweba Campsite.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 270 km.

21

Dag 21: Tsitsikamma National Park

Vandaag rijdt u via Willowmore en Uniondale naar de Storms River Mouth in Tsitsikamma National Park. In Willowmore kunt u bij Belly Deli een kopje koffie halen of stoppen voor lunch. In de Afrikaanse zomer is het leuk om een stukje om te rijden via de Prins Alfred pass. In de winter is deze pas minder goed begaanbaar. U overnacht bij Storms River Mouth Restcamp.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 410 km.

22

Dag 22: Knysna

Vandaag een korte reisdag met aankomst aan de Garden Route van Zuid-Afrika. Knysna heeft veel uitjes in petto. Bezoek het nabij gelegen Knysna Forest of ga lekker het water op! U verblijft bij Woodbourne Resort.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: 100 km.

23

Dag 23: Knysna

Nog een nacht bij Woodbourne Resort. In Knysna hoeft u zich niet te vervelen. Vandaag kunt u weer het water op of een wandeling maken in het mooie Knysna Forest.

Accommodatie: kamperen. Reisafstand: rustdag.

24

Dag 24: Mosselbaai

Na heerlijke dagen in Knysna, wacht er vandaag opnieuw een korte, maar mooie route naar Mosselbaai.  Als u op tijd vertrekt kunt u in de middag nog gezellig naar de haven, mee op een boot naar Seal Island (tot 16.00 uur) of heerlijk wandelen in de omgeving. U overnacht bij Lilies & Leopards B&B.

Accommodatie: B&B. Reisafstand: 110 km.

25

Dag 25: Mosselbaai

Een tweede nacht bij Lilies & Leopards B&B en een volledige dag om Mosselbaai verder te ontdekken.

Accommodatie: B&B. Reisafstand: rustdag.

26

Dag 26: Stellenbosch

Op naar het Kaapse wijnland! Vertrek vroeg zodat u in de middag aankomt in Stellenbosch. U kunt naar een van de vele wijnboerderijen in de omgeving voor een leuke wijnproeverij. U verblijft bij Evergreen Lodge.

Accommodatie: B&B. Reisafstand: 360 km.

27

Dag 27: Kaapstad

U sluit deze self drive af met enkele dagen in The Mother City. Kaapstad heeft heel veel te bieden. Een bezoek aan de Tafelberg, Robbeneiland, Kaap de Goede Hoop en het V&A Waterfront zijn een must. Het is leuk om vanuit Stellenbosch via Muizenberg, en de prachtige Chapmans Peak Drive Kaapstad in te rijden. U verblijft bij Chapmans Peak Cottages.

Accommodatie: cottage. Reisafstand: 50 km.

28

Dag 28: Kaapstad

Tweede nacht bij Chapmans Peak Cottages. Een volledige dag om Kaapstad verder te ontdekken.

Accommodatie: cottage. Reisafstand: rustdag.

29

Dag 29: Kaapstad

Derde en laatste volle dag in Zuid-Afrika en Chapmans Peak Cottages. Kaapstad verder te ontdekken. Geniet van het uitzicht vanaf de Tafelberg of blijf lekker luieren bij Victoria Warf in de stad.

Accommodatie: cottage. Reisafstand: rustdag.

30

Dag 30: Terugvlucht

Vandaag zit het er helaas op. Terug naar het depot van de autoleverancier en uw transfer naar het vliegveld.

Reisafstand: 40 km.

Route aanpassen?

Alle self drive reizen zijn aan te passen aan uw persoonlijke wensen. Ergens een dag langer verblijven of een andere bestemming toevoegen is geen probleem.
Vraag ons naar de mogelijkheden en wij helpen u graag verder!

Uw 4x4 auto

De standaard wagen bij onze kampeerreizen is de Toyota Hilux double cab. Bij de reizen zonder kamperen bieden wij de Hilux single cab (2 personen) en double cab (3-4 personen) aan. De Hilux is de meest voordelige 4×4 huurauto voor een self drive safari door Afrika.

Voor reizen met 5 personen (2 volwassenen en 3 kinderen) kan de Hilux double cab ook gebruikt worden. Met alleen 2 personen is de achterbank handig voor uw dagrugzak of boodschappen voor onderweg.

Deze 4×4 auto biedt veel ruimte & comfort. Door de hoge zitpositie heeft u goed zicht op de weg en de natuur om u heen. De Toyota Hilux heeft een afgesloten laadruimte waar u de reistassen veilig kunt opbergen. Bij de auto’s met een kampeeruitrusting zijn alle kook- en slaapspullen aanwezig voor uw reis door Zuidelijk Afrika.

Tegen meerprijs kunt u de auto upgraden naar bijvoorbeeld een Toyota Landcruiser of een Bushcamper. Bekijk hier alle 4×4 auto’s die wij aanbieden

Prijzen

Bekijk hier de prijzen voor onderstaande data in 2021 en 2022. De 30-daagse Johannesburg en Kaapstad reis is beschikbaar voor 2 tot 4 personen per auto. De standaard auto die gebruikt wordt is een Toyota Hilux 4×4 double cab 2.4 diesel. De prijs voor 5 personen of meer is op aanvraag en ook afhankelijk van de mogelijkheden ter plekke en ruimte in de te gebruiken auto. Andere 4×4 auto’s (Landcruiser of bijvoorbeeld een 4×4 camper) dan de standaard 4×4 auto zijn beschikbaar op aanvraag.

20 maart - 25 juni, (2021)

 • 2 personen Tarief per persoon € 2.350,-
 • 3 personen Tarief per persoon € 1.890,-
 • 4 personen Tarief per persoon € 1.450,-

Optionele verzekering voor de afkoop van het eigen risico € 250,- (meer informatie)

26 juni - 10 november, (2021)

 • 2 personen Tarief per persoon € 2.230,-
 • 3 personen Tarief per persoon € 1.790,-
 • 4 personen Tarief per persoon € 1.390,-

Optionele verzekering voor de afkoop van het eigen risico € 250,- (meer informatie)

11 november - 4 januari, (2022)

 • 2 personen Tarief per persoon € 2.350,-
 • 3 personen Tarief per persoon € 1.890,-
 • 4 personen Tarief per persoon € 1.450,-

Optionele verzekering voor de afkoop van het eigen risico € 250,- (meer informatie)

5 januari - 19 maart, (2022)

 • 2 personen Tarief per persoon € 2.770,-
 • 3 personen Tarief per persoon € 2.190,-
 • 4 personen Tarief per persoon € 1.690,-

Optionele verzekering voor de afkoop van het eigen risico € 250,- (meer informatie)

20 maart - 25 juni, (2022)

 • 2 personen Tarief per persoon € 2.350,-
 • 3 personen Tarief per persoon € 1.890,-
 • 4 personen Tarief per persoon € 1.450,-

Optionele verzekering voor de afkoop van het eigen risico € 250,- (meer informatie)

26 juni - 10 november, (2022)

 • 2 personen Tarief per persoon € 2.230,-
 • 3 personen Tarief per persoon € 1.790,-
 • 4 personen Tarief per persoon € 1.390,-

Optionele verzekering voor de afkoop van het eigen risico € 250,- (meer informatie)

Inbegrepen

Toyota Hilux 4x4 Double Cab met complete kampeer & safari uitrusting
Alle overnachtingen tijdens de reis uit de offerte
Twee bestuurders
GPS met Tracks4Africa software
Lonely Planet reisgids en Reise Know-How kaart(en)
Advies door ervaren self drive specialisten
Airport transfers
Support

Niet inbegrepen

Internationale vluchten
Entreegelden
Brandstof
Maaltijden en dranken
Upgrades naar vaste (luxe) accommodaties
Upgrade naar Toyota Landcruiser of 4x4 camper i.p.v. daktent
Verzekering voor de afkoop van het eigen risico

Hoogtepunten

10 / 10

Schitterende route en snelle hulp

Wij hebben een fantastische reis gehad. Het advies die we hebben gekregen tijdens het boekingsproces om een zwaardere uitvoering auto te huren bleek echt een zeer goede zet. De auto was splinternieuw. Waar andere auto’s vastzaten in het zand reden wij met gemak door. Ook vragen die we tijdens de reis per mail stelden werden snel en efficiënt beantwoord. De route was schitterend met ongelooflijk mooie en onvergetelijke campsites. Wij hadden helaas ook een kleine schade gemaakt aan de auto maar dit werd keurig afgehandeld door de verhuurder en vergoedt door de bij selfdrive 4×4 afesloten verzekering. Door de goede voorbereiding en informatievoorziening en het complete pakket van selfdrive 4×4 is het een onvergetelijk mooi avontuur geworden. Ik raad deze organisatie dan ook zeer aan wanneer je een selfdrive reis in Afrika wilt maken. Top!

Jordi van Oosten

10 / 10

Adequate hulp

Selfdrive4x4.com biedt adequate en deskundige hulp bij zowel het plannen van het reisschema, het regelen van autohuur en het daarbij horende papierwerk (verzekeringen, transfers) en het vastleggen van de camping- en lodge-locaties.

Leen & Maartje

9 / 10

De reis was geweldig en voldeed aan al onze verwachtingen!

De reis was geweldig en voldeed aan al onze verwachtingen, de campsites waren vaak mooi gelegen en uniek qua vormgeving en inrichting. Dat het koud zou kunnen zijn na zonsondergang wisten we natuurlijk maar toch verwacht je dat het wel mee zal vallen. 3 tot 6 graden boven nul in je tent blijft toch wel erg koud! Het is dus raadzaam om in de wintermaanden (NL’s zomermaanden) een warme (dons)slaapzak mee te nemen en voldoende warme kleding. En natuurlijk elke avond een kampvuur maken! Hans bedankt voor de mooie reis, we hebben er volop van genoten en gaan zeker nog een keer naar Afrika!

Simon Koch

9 / 10

Goed bereikbaar

De mannen van Selfdrive4x4.com hebben ons fantastisch geholpen bij het samenstellen, plannen en boeken van onze reis door Namibië, Botswana, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Waardevolle tips gegeven ten aanzien van ons initieel bedachte reisschema, fantastische campingplaatsen en B&B’s uitgezocht/ geboekt. Altijd goed bereikbaar, en betrokken bij de reis (o.a. door actief posten op social media).

 

Rudy van Veen

9 / 10

Ontzettend genoten

Wij zijn sinds donderdagavond weer op Nederlandse bodem. Best nog een vreemd gevoel na 7,5 maand reizen. We hebben ongelofelijk genoten van onze vrijheid. Afrika was absoluut de slagroom op de taart! Wat een prachtig avontuur. Het rijden in de Toyota 4×4 en het kamperen (met name in de wildparken) vonden we helemaal te gek. Ook de kinderen. Dank ook voor de samenwerking. Je biedt een excellente service. De route en de accommodaties waren uitstekend. We hebben in Maun de route aangepast omdat we de mogelijkheid zagen om rechtsreeks via Savuti (Chobe NP) te reizen (er bleek een annulering te zijn op de campsite aldaar).

R. Schnieders & familie